Sivut

2.2.2015

Apua! Lapseni joutuu lastenpsykiatrille!

Kirjoitan tämän nyt tähän, koska säännöllisesti vastaan siihen yksityisesti ihmisille. Melkein yhtä täsmällisellä tasolla pystyy vastaamaan näin julkisesti kuin yksityisihmiselle tarkemmin perheen asioihin perehtymättä.

Eli: lapsestasi on tehty lähete lastenpsykiatrian poliklinikalle. Mitä nyt?

1) Hengitä. Ei ole mitään hätää. Mikään perheessänne ei oikeastaan ole muuttunut lähetteen myötä. Ongelmat ovat samat kuin ennen, vahvuutenne ovat samat kuin ennen. Joku on lapsestasi huolissaan ja haluaa apua. Se on hyvä asia.

2) Kokoa joukot. Todennäköisesti teillä on jo takana vaikeuksia ja ne eivät lopu kuin seinään tutkimusten ja hoidon alettua. Tavanomainen lastenpsykiatrinen hoitokontakti kestää pari vuotta. Erittäin harvoin asiat ratkeavat alle puolessa vuodessa, eikä tavatonta ei ole eskari-ikäisenä alkaneen hoidon jatkuminen vielä aikanaan nuorisopsykiatrian vastaanotolla. Paitsi tutkimus- ja hoitokäyntien järjestämistä, lastenpsykiatrinen kuntoutus vaatii aina toimia myös kotona. Tulette tarvitsemaan apua.
  • Kerro tilanteestasi sukulaisille ja ystäville. Kerro, ettet tiedä vielä tarkkaan mitä tuleman pitää, mutta että on todennäköistä, että tarvitsette jatkossa paljon käytännön apua: lapsenvahteja, kotityöapua, seuraa. Jos sinulla ei ole juurikaan verkostoja, mieti mistä niitä saisit (vapaaehtoisjärjestöt, kotipalvelu, lastensuojelu).
  • Jos perheelläsi on lastensuojelun asiakkuus tai teillä käy perhetyöntekijöitä, eivätkä he vielä tiedä lähetteestä, kerro heille. Miettikää, voitteko saada kotipalvelua, tukiperheen tai muuta apua.
  • Harkitse yhteydenottoa kotikuntasi lapsiperheiden kotipalveluun. Kerro, että joudutte tutkimuksiin, jotka vievät todennäköisesti paljon aikaa. Kysy, voitteko tarvittaessa saada apua esimerkiksi kotitöihin, jotta aikaa vapautuisi lapsen tutkimuksiin ja hoitoihin.

3) Tarkista mahdollisen parisuhteesi tila.
  • Lapsen sairastuminen (fyysinen tai psyykkinen) on kriisi parisuhteelle. Vaikka parisuhteenne olisi hienossakin kunnossa, huolehdi siitä, että teillä on yhteistä aikuisten aikaa. Ks. kohta 2. 
  • Hankkikaa tarvittaessa apua. Useimmat lastenpsykiatrisen hoidon tarpeessa olevat lapset reagoivat tavanomaista herkemmin stressiin ja negatiiviseen ilmapiiriin. Vaikka perhekriisi yleensä ei ole lapsen oireilun yksinomainen syy, se voi huomattavasti pahentaa tilannetta ja estää hoidon vaikuttamisen. Valmistaudu henkisesti kertomaan kriisistä. 
  • Erityisesti jos perheessänne on väkivaltaa keidenkään perheenjäsenten välillä, siitä täytyy kertoa. Jos puhuminen on vaikeaa, voit kirjoittaa asian paperille ja antaa sen lääkärille tai sairaanhoitajalle.
  • Jos elät tilanteessa, jossa pelkäät oman turvallisuutesi puolesta, mikäli kerrot väkivallasta, tee hätäsuunnitelma nyt heti. Lastenpsykiatrian poliklinikalla tulet erittäin suurella todennäköisyydellä jossain vaiheessa tapaamaan jonkun työntekijän kahden kesken. Voit kertoa työntekijälle tilanteestasi silloin. 

4) Tarkista oma vointisi.
  • Huolehdi omasta unestasi ja ravinnostasi ja siitä, että saat välillä hengähdystaukoja. Psyykkisesti oireilevan lapsen hoito on rankkaa. 
  • Vanhemman omat hoitamattomat mielenterveyden ongelmat ovat yksi eniten lapsen ennusteeseen heikentävästi vaikuttava tekijä. Erityisesti vanhemman masennuksesta ja ADHD:sta on tämän suhteen vahvaa tutkimusnäyttöä. Jos epäilet itselläsi masennusta, keskittymishäiriötä, liiallista päihteidenkäyttöä tai muuta vastaavaa, varaa itsellesi aika lääkärille heti. 
  • Jos sinulla jo on hoitokontakti, kerro omalle työntekijällesi ja lääkärillesi lapsesi hoitokontaktista ja pyydä, että hoitosi suhteen ollaan erityisen huolellisia tänä stressaavana aikana.

5) Mikäli lapsesi opettajat tai päiväkodin työntekijät eivät vielä tiedä, kerro heille, että lapselle haetaan apua. Voit kertoa, että poliklinikalta todennäköisesti vähintään soitetaan opettajalle tämän haastattelemiseksi ja lähetetään ehkä kyselylomakkeita; mahdollisesti työntekijä saattaa myös käydä koululla tarkkailemassa lasta. Opettaja tai oppilashuoltoryhmä saa mielellään osallistua hoitoneuvotteluihin, teidän huoltajien luvalla. Jos sinulla on ns. "sukset ristissä" koulun kanssa, se ei haittaa. Kerro siitä vastaanotolla. On aivan tavallista, että työntekijät toimivat välittäjinä koulun ja vanhempien välillä.

6) Ajanvarauksen yhteydessä lähetettiin todennäköisesti kaikenmaailman lomakkeita ja informaatiolappuja. Täytä ne. Niistä on oikeasti apua. Etsi mahdolliset aikaisemmat lomakkeet ja lausunnot neuvolasta, psykologilta, toimintaterapeutilta, lastenneurologilta, aikaisemmilta hoitojaksoilta. Jos lapsella on koulussa tehostetun tai erityisen tuen päätös, etsi merkinnät siitä. Ota mukaan. (Mutta jos et pysty tai jaksa, ei se mitään.)

7) Hengitä. Ei ole mitään hätää. Hoidettuna lasten mielenterveydenhäiriöillä on useimmiten erittäin hyvä ennuste. Hoito ei ole rakettitiedettä, ja sinä voit olla siinä mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti