Sivut

29.3.2013

Tuhkarokko tappaa

Idiootit ovat taas kirjoittaneet lehteensä, että vauva kuoli saatuaan rokotteen. Mitenkään vähättelemättä vanhempien tuskaa, nythän on niin, että jos tietynikäinen vauva kuolee, se erittäin suurella todennäköisyydellä "kuolee saatuaan rokotteen", koska Suomessa edelleen vain yhdestä kolmeen lasta tuhannesta jää paitsi rokotusohjelman rokotteita[1]. Ajallisesta yhteydestä ei voi siis päätellä mitään.

On kuitenkin totta, että rokotteet eivät ole 100 % turvallisia. Mikään oikeasti tehokas lääke ei ole. Esimerkiksi tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko-rokotteen (MPR-rokote) jälkeen useampi kuin joka kymmenes lapsi saa kuumeen ja jopa joka neljäs paikallisen ihottuman. Jotkut siihen taipuvaiset saavat kuumekouristuksia. Joka sadas lapsi saa kivuliaita niveloireita. Yksi lapsi noin puolestatoista miljoonasta rokotetusta saa enkefaliitin, joka on vakava aivotulehdus, johon voi jopa kuolla. [2] Ei näitä vähätellä pidä. Riski on pieni, mutta kuka hullu silti haluaisi ottaa todella pienenkään riskin, että lapsi saa kivuliaan, mahdollisesti tappavan komplikaation?

Kuka hullu, niin. Ongelma on se, että ihmiset ovat enimmäkseen unohtaneet, millainen tauti  esimerkiksi tuhkarokko on. He muistavat ehkä sairastaneensa itse tuhkarokon pienenä, ja sehän oli oikeastaan vaan kivaa, pari päivää oli hiukan kipeä ja sitten sai oleskella kotona, lukea sarjiksia, juoda limskaa, ja äiti vaikka seisoi pyydettäessä päällään, että kipeä muksu jotenkin viihtyisi ja pysyisi aloillaan eikä karkaisi naapuriin tartuttamaan.

Vaan kun se ei ole koko totuus tuhkarokosta. Tuhkarokko on potentiaalisesti tappava tauti. Ennen rokotuksia Suomessa kuoli joka vuosi ihmisiä tuhkarokkoon[3]. Lähes joka kymmenes lapsi joka saa tuhkarokon, saa sen seurauksena keuhkokuumeen (aikuisista vielä useampi, jopa melkein puolet). [4] Kolmetoista lasta jokaista tuhatta sairastunutta kohti saa enkefaliitin (sen saman, joka aikaisemmin pelotti meitä yksi muutamasta miljoonasta mahdollisuudellaan). [4] Koska länsimaissa on viime vuosina esiintynyt tuhkarokkoa kovin vähän, on vaikea arvioida mikä tuhkarokkokuolleisuus länsimaissa olisi, jos meillä tautia sairastettaisiin. Se lienee kuitenkin luokkaa noin joka tuhannes sairastunut [4] - riski, joka on melkolailla eri luokkaa kuin se yksi muutamasta miljoonasta, joka jutun alussa mainittiin. Useampi vammautuu pysyvästi tai sokeutuu. Rokote pitääkin siis nähdä ei niinkään keinona varmasti estää vakava tauti, vaan keinona huomattavasti pienentää sen todennäköisyyttä.

Mutta eikö pidä ottaa huomioon, että Suomessa ei käytännössä ole tuhkarokkoa?[5] Mitä väliä on sillä, että tuhkarokko on tappavampi kuin rokote, jos tuhkarokkoa ei kuitenkaan saa? Se väli, että eräs merkittävä syy siihen, että maassamme ei esiinny tuhkarokkoa on se, että riittävän suuri osa väestöstä on rokotettu. Tuhkarokko elää väestössä siten, että jokainen sairastunut tartuttaa aina tietyn ajan uusia, alttiita ihmisiä. Jos tänä tartuttavana aikana vastaan ei tule ketään, joka voisi tartunnan saada, epidemia ei etene. Jos riittävän suuri osa väestöstä on immuuneja (joko rokotettuna tai taudin sairastettuaan), epidemia "sammuu". (Näin toimivat myös monet muut tartuntataudit, ja ilmiötä kutsutaan laumaimmuniteetiksi[6]. Jos väestöön tulee syntymän kautta koko ajan sopiva määrä uusia tartutettavia, jää tartuntatauti elämään väestössä pysyvästi, jolloin sanotaan taudin olevan väestössä endeeminen[7]. Lastentaudit ovat lastentauteja juuri siksi, että aikuisväestö on jo sairastanut kyseisen taudin jollain "edellisellä kierroksella".)

Jos siis riittävän moni alkaa uskoa siihen, että rokotetta ei kannata ottaa, koska ei Suomessa ole tuhkarokkoa, tekee tuhkarokko paluun. Eli suomeksi: jos et rokotuta lastasi tuhkarokkoa vastaan, leikit paitsi tämän hengellä myös kaikkien niiden ihmisten hengillä, joita jostain syystä ei ole voitu rokottaa, tai joilla rokote ei ole tehonnut. (Niinkin nimittäin käy. Paitsi että mikään oikeasti tehokas lääke tai rokote ei ole täysin vailla sivuvaikutusriskiä, mikään oikeasti tehokas lääke tai rokote ei myöskään tehoa aina.)

Eikä tämä muuten ole mitään teoreettista pöpinää taudista, joka saattaisi olla vakava, mutta ei nyt kuitenkaan ole, koska ei sitä nyt oikeasti esiinny. Maailmanlaajuisesti tuhkarokko on yksi suurimpia syitä lasten kuolemiin. Tauti, jota vastaan on olemassa halpa ja tehokas rokote, tappaa edelleen keskimäärin kahdeksantoista ihmistä tunnissa [8].

1 kommentti: