Sivut

3.3.2013

Imetys ja sukupuolten tasa-arvo

Oletetaan nyt huvin vuoksi, että suomalaisvauvojen terveydelle on erityisen oleellista, että heitä täysimetetään kuusi kuukautta, kuten WHO:n ravitsemussuositus[1] suosittelee. Tämähän ei nyt itse asiassa todennäköisesti pidä paikkaansa, mutta siitä sitten erikseen joku toinen kerta.

Jos näin on, sillä on kauaskantoisia vaikutuksia. Kuuden kuukauden täysimetys sitoo vauvaa imettävän henkilön vauvaan kuuden kuukauden ajaksi lähes ympärivuorokautisesti. Taukoja voi toki pitää, mutta on varsin tavallista, että vauvat syövät 3 tunnin välein päiväsaikaan. Rintaruokitut lapset heräävät myös öisin keskimäärin useammin kuin korviketta syövät[2].

Tasa-arvon kannalta täysimetyssuositus on ongelmallinen. Se on suositus, joka aivan selvästi tarkoittaa, että pienen vauvan käytettävissä on muutaman tunnin pituisia poistumisia lukuunottamatta kuuden kuukauden ajan oltava imettävä nainen, ja että senkin jälkeen vielä toiset kuusi kuukautta pitäisi jatkaa osittaisimetystä niin, että kokopäivätyö vaatisi järjestelyjä. Koska Suomessa ei enää ole imettäjien ammattikuntaa, suositus siis käytännössä sanoo, että äidin paikka on ensimmäisen vuoden, tai vähintäänkin puolen vuoden, ajan kotona.

Tilanne on siis se, että samaan aikaan kun yhteiskunnan tukijärjestelyissä pyritään koko ajan kohti tasa-arvoisempia ratkaisuja, esimerkiksi yrittämällä kannustaa isiä käyttämään enemmän vanhempainvapaita, terveyssuosituksilla sabotoidaan tätä työtä painostamalla vanhempia valitsemaan täysimetys. Tai jos asian haluaa nähdä toisinpäin (minä en halua), tasa-arvopyrkimyksillä sabotoidaan äitien omistautumista täysimetykselle.

Voi olla, että tässä nyt vaan on kohta, jossa vanhemmat eivät voi olla tasa-arvoisia. Tai voi olla, että täytyisi miettiä, ovatko täysimetyksestä saadut hyödyt sittenkään niin tärkeitä, että niiden takia kannattaa vetää vessasta alas pienten vauvojen isien tasa-arvoisen vanhemmuuden eteen tehty työ. Ristiriita tässä nyt kuitenkin on, ja jostain syystä ristiriita, josta ei kai keskustella juuri lainkaan.

(On toki mahdollista, että äiti menee töihin ja pumppaa rinnoistaan äidinmaitoa, jonka isä sitten syöttää pullosta lapselle äidin poissaollessa. Tätä suosittelee ratkaisuksi ainoastaan henkilö, joka joko ei ole koskaan imettänyt tai omistaa tissit mallia teollisuusmeijeri. Normaalin naisen järki ei sellaista pumppailushowta kestä - helpompi on pistää mies töihin ja jäädä itse kotiin.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti