Sivut

30.8.2013

Sosiaalinen sokeus, mikä ihana tekosyy?

Seuraa taas neuvoja joita ei pyydetty. Tai tällä kertaa oikeastaan pyydettiin, mutta ei minulta. Nimittäin kysyttiin, miten pitäisi suhtautua ihan mukavaan mutta sosiaalisesti puolisokeaan kaveriin, jolla on tapana töksäytellä asioita, joista toisille tulee paha mieli. Että voisiko sille jotenkin hienovaraisesti sanoa, että ei tykkää siitä töksäyttelystä, ilman että sen tulee paha mieli tai seuraa draamaa.

Juttuhan on niin, että jos kyseessä on oikeasti mukava mutta sosiaalisesti puolisokea kaveri, hienovaraisuus ei toimi. Jos se toimisi, se olisi toiminut jo. Mukava ihminen ei halua aiheuttaa pahaa mieltä, joten jos hän on oikeasti mukava, hän ei ole havainnut pahaa mieltä, vaikka varmasti se on loukkaantuneiden naamasta, sanoista, äänensävystä tai käytöksestä jotenkin näkynyt. Silloin hän ei todennäköisesti myöskään havaitse hienovaraisia vihjeitä. Häntä ei myöskään auta yleisluontoinen tieto siitä, että hän sanoo usein asioita, joista toisten tulee paha mieli - jos hän osaisi itse päätellä, mitä ne asiat ovat, hän olisi jo päätellyt ja lopettanut.

Ainoa keino on siis puuttua konkreettisesti asiaan. "Hei, eilen kun sanoit [X], minun tuli siitä paha mieli. Arvostaisin, jos jatkossa voisit olla tekemättä niin."

Optimaalisessa tilanteessa henkilö sanoo "Anteeksi, en tajunnut, yritän, muistutathan jos unohdan." Hän saattaa lisätä, että hänellä on tiettyjä sosiaalisten tilanteiden hahmottamisen vaikeuksia ja siksi hän arvostaa suoraa palautetta asiasta. Hieman todennäköisemmässä tilanteessa henkilö tulee niin kuin kuka tahansa hieman kiukkuiseksi kun häntä kritisioidaan ja saattaa puolustella itseään vetoamalla siihen, että ei todellakaan tarkoittanut pahaa, hän nyt vaan on sellainen.

Ja sitten hän ihan oikeasti ei tee X:ää uudestaan. Ainakaan toisen ja kolmannen muistutuksen jälkeen. 

Jos hän siis oikeasti on mukava, ja ongelma oikeasti on, että hän ei ole tajunnut, että joku asia loukkaa muita, ja palaute on oikeasti ollut vilpitöntä.

Muitakin syitä voi olla sekä töksäyttelevälle tyylille että siitä nenään meneville herneille. 

1 kommentti:

  1. Tämä sosiaalisesti täyssokea komppaa täysin. Omasta puolestani voin sanoa, että meneehän mulla herne nenään jos joku tulee sanomaan "lopeta tekemästä asiaa X", mutta yleensä se herne putoaa pois viimeistään seuraavana päivänä ja asiat ovat paremmin.

    Töksäyksistä saa myös määrätä punnerruksia. Se poistanee herneen nopeammin.

    VastaaPoista