Sivut

3.5.2013

Lääkäri ja luetun ymmärtäminenKollega Reinikainen, jonka tuotantoon minulla on ollut kyseenalainen kunnia tutustua aikaisemminkin, on mennyt Kotimaa24-sivustolla mainostamaan kreationistista uskoaan ja samassa yhteydessä esittää jotenkin muka ihan yllättäen viime aikoina kääntyneensä ateistista kristityksi[1]. Jostain syystä Reinikainen on päässyt paitsi kertomaan tätä stooriaan muihinkin uskonnollisiin lehtiin[2] myös jopa Yleisradioon[3] ohjelmaan, joka mainoksensa mukaan tekee juttuja, "jotka tarkastelevat ajan ilmiöitä uudesta kulmasta"[4]. Mistään kovin uudesta jutustahan ei nyt kuitenkaan ole kyse, sillä ensimmäisen kreationistisen opuksensa Reinikainen on kirjoittanut jo 1991 ja sitä ennenkin julkaissut kristillistä kirjallisuutta[5].

En nyt aio ryhtyä tässä yhtään sen enempää evoluutioteorian esittelyyn. Jos se kiinnostaa, niin oppikirjatasoisia esityksiä asiasta löytyy internetistä useita[6,7,8], ja vastaväitteitä kreationistien väitteisiin voi lukea kattavasti indeksoituna Talk.Originsin arkistosta[9] (työtehoseuran varoitus: tuolla menee helposti useampi tunti). Sen sijaan tyydyn toteamaan, että on surkeaa, että lääketieteellisen koulutuksen saanut henkilö voi olla niin pihalla kuin Reinikainen.

Enkä nyt tarkoita pihalla olemisella (pelkästään) sitä, että uskoo kreationismiin, vaan myös sitä, että Reinikainen on ensinnä siteeratun uutisjutun tietojen valossa ilmeisen kykenemätön tekemään minkäänlaista perehtymistä lähdemateriaaleihin. Enkä tarkoita edes pelkästään tieteellisiä materiaaleja. Nimittäin paitsi että Reinikaisen kuvaus evoluutiosta (ensin kehittyi maksa, sitten munuaiset) ei vastaa mitään tunnettua evoluutioteoriaa sinne päinkään[10], myös hänen Raamatun tulkintansa jättää toivomisen varaa.

Reinikainen väittää nimittäin uskovansa siihen, mitä Jeesus sanoi luomisesta. Muuten hyvä, mutta ilmeisesti ainoa kohta Raamattua, jossa Jeesus sanoo luomisesta yhtään mitään, on Markuksen evankeliumin 10. luvun jae 6 ("Mutta maailman alussa Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi.") [11]. Kontekstista irroitettuna saattaa tosiaan vaikuttaa siltä, että siinähän Jeesus puhuu kreationismin puolesta. Jakeessa ei kuitenkaan ole asiana maailmanhistoria, vaan avioeron tuomitseminen. Ajatus tuntuu ainakin näin maallikkolukijan silmiin olevan, että koska Jumala on aina tarkoittanut ihmiset pariskunniksi, avioero on huono juttu.

Onkin jännittävää, että paitsi noissa lehtijutuissaan myös esimerkiksi vaaliohjelmassaan[12] Reinikainen on ottanut tästä jakeesta irti kreationismin, mutta ei tunnu olevan lainkaan huolestunut Jeesuksen avioerokannan implikaatioista Suomen laille. Ehkä tosin hyvä niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti