Sivut

30.11.2013

8 asiaa joiden omistamisesta ei kannata tuntea huonoa omaatuntoa

Netissä kiertelee jälleen yksi näistä romunvastustusjutuista, tällä kertaa lista kahdeksasta asiasta joita ilmankin voi elää [1]. Tässä oma versioni listasta.

1. Muistoesineet

Puolimaratonin osallistumistodistus, shottilasi jossa Eiffelin tornin kuva, vanha koulutodistus. Joo, oikeasti et tarvitse näitä ja ajoittain kun katsot niitä tulee olo, että kaikkea helvetin romua sitä omistaakin ja kuinkahan paljon punkkua me oikeestaan juotiinkaan siinä Seinen rannalla ennen kuin ostin ton lasin. Toisaalta totta on sekin, että kun niitä katsoo, tulee mieleen muistoja joita ehkä muuten ei tulisi. Ota ne muistoesineet, pistä ne laatikkoon, ja laita se laatikko talteen pois silmistä. Avaa 10 vuoden päästä. Takaan, ettet kadu.

2. T-paidat

Jos sinulla on kaappi täynnä ihan hyviä ilmaiseksi saatuja t-paitoja, niin todellakin käytät ne loppuun ennen kuin ostelet uusia. Mitä elämänlaatuun tulee, vaihtoehtosi tälle päivälle ovat: 1) mene kävelylle kirpeään pakkassäähän, kun ei enää tuulekaan, 2) lue hyvä kirja, 3) osta Steamin alennusmyynnistä Papers, Please[2] ja pelaa sitä, 4) vie vanha äitisi lounaalle, tai 5) lajittele t-paitasi lemppareihin ja muihin ja järjestele uudelleen vaatekomerosi, jossa ei käy kukaan muu kuin sinä. Mieti sitä.

3. CDt ja DVDt

Jos sinulla ei ole levyjä, mutta on mahdollisuus soittaa musiikkia tietokoneelta, CD:eitä ja DVD:eitä tuskin kannattaa juurikaan enää ostaa. Jos sinulla nyt kuitenkin on niitä etkä just nyt tarvitse sitä hyllytilaa jollekulle toiselle asialle, anna olla siellä vaan. Katso kohdan 2. vaihtoehdot. Kun tulet kävelyltä äitisi kanssa, ehdota perheelle että katsotte jonkun leffan yhdessä. Levittäkää DVD-kotelot lattialle valitsemista varten; takuulla hauskempaa yrittää sörkkiä internetin ruudulta yhteistä valitaa.

4. Kirjat

Toivo sähkökirjaa joululahjaksi ja hanki kirjastokortti[3]. Muuten, ihan oikeasti: ei ne kirjat siellä hyllyssä sinua onnettomaksi tai tyytymättömäksi tee. Niiden hankkiminen ei ehkä onnellistuttanut sinua niin paljon kuin olit toivonut, mutta kun ne nyt ovat siellä hyllyssä niin eivät ne sieltä öisin hypi uniisi ja käännä sielusi onnellisuuskeskusta nollille. Lakkaa angstaamasta romun määrästä nyt ja mene vaikka kahville veljesi kanssa, jota et ole nähnyt kuukausiin. Joku toinen päivä kutsu kaverit kylään ja leiki kirjastoa: etsi hyllyistäsi kaikille joku kirja, jota he eivät ole lukeneet, mutta josta saattaisivat pitää. (Jos haluat, voit toki luvata, ettei kirjaa tarvitse palauttaa.)

5. Urheiluvälineet

Eli kaapissasi on rinkka, teltta, sukset ja luistimet, vaikka et ole käynyt kahteen vuoteen sen paremmin vaeltamassa kuin hiihtämässä tai luistelemassakaan. Myy ne pois! Niitähän saa vuokrata! Joopa joo. Jos et ole kahteen vuoteen saanut aikaan lähteä hiihtämään, kuinka todennäköistä on, että hiihtopäähänpiston seuraavan kerran yllättäessä selvität, mistä ja mihin hintaan niitä kamoja saa vuokrata ja pitääkö varata etukäteen, ja roijaudut sinne vuokrapaikkaan? Huollata ne välineet ja pistä varastoon, niin olet valmistautunut kun tilapäinen mielenhäiriö iskee. Kerro naapurille, että teillä on varastossa hyvät hiihtokamat, joita saa kyllä lainata tarpeen tullen. (Mutta älä hyvä ihminen osta lisää tätä kamaa miettimättä hieman kuinka paljon käytät entisiä.)

6. Laukut ja kassit

Et todellakaan investoi rahaa Yhteen Tosi Hyvään Laukkuun jos kaappisi on jo täynnä laukkuja. Se kassivarasto on elävä todiste siitä, että kyvyssäsi valita Yksi Tosi Hyvä ja sen jälkeen jättää loput kauppaan ikuisiksi ajoiksi on aika paljon toivomisen varaa. Se kyky ei todennäköisesti yhtään parane sillä, että päätät, että TÄMÄ on nyt sitte viimeinen kassi jonka ostat. Siispä et osta mitään, vaan säästät rahaa ja luontoa ja käytät niitä kasseja joita sinulla jo on.

7. Keittiövälineet

Myyt ne välineet, joita oikeasti et ole käyttänyt noin vuoteen. Mutta jos käytät mikroaaltouunia päivittäin, niin et todellakaan luovu siitä vain siksi, että joku minimalisti lämmittää ruuantähteensä kaasuhellalla. Uusia veitsiä ostat kun entisistä ei saa enää teroittamalla kalua, etkä ennen.

8.  Rumat asiat joille ei ole käyttöä

Okei, tämä on niin ylimalkaisesti muotoiltu, että täsmäävistä asioita kannattaa varmaan pistää kierrätykseen suurin osa. Sitten kun joutaa. Ei kuitenkaan ole mitään pahaa siinä, että keittiön yläkaapin nurkassa on ne Emmi-tädin perintökupit (onpahan perikunnalla aikanaan jotain ihmettelemistä). Eikä siinä, että säilytät lankavarastoasi rumassa, melko epäkäytännöllisessä muovilaatikossa, jos sinulla nyt satttuu olemaan sellainen muovilaatikko, sen sijaan että ostaisit uuden ja vanha menisi kaatopaikkaa täyttämään. Lisäksi katso jälleen kohta 2: nostaako elämänlaatuasi varmasti enemmän se, että sen ihanan taulun vieressä ei ole rojua, vai se, että vietät siivoamiseen kuluvan ajan perheesi kanssa, kirjaa lukien, tai ystäville internetissä chattaillen? (Älä osta rumia, epäkäytännöllisiä esineitä. Mutta kun joskus väistämättä saat niitä lahjaksi, ei se niin kamalasti haittaa.)

Ps. Se Papers, Please on oikeasti todella hauska.

4 kommenttia:

 1. Hyvin pitkälle samoissa ajatuksissa tästä listasta. Lisäisin vielä, että kohta 7 mikroaaltouuneineen haisi pitkälle sinkulta ;)

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä! (PS.kohta 3 viimeinen sana, puuttunee yksi kirjain ;) )

  VastaaPoista
 3. Minusta tuntuu että tässä nyt vähän missataan pointti. Turhasta tavarasta luopuminen ja vain välttämättömyyksien kanssa eläminen tuo valtavan helpotuksen tunteen (silloin kun se on vapaaehtoista). Varmaan vähän samaa monet kokevat, kun lähtevät kesämökille, joilla usein vallitsee sellainen kirjoittamaton sääntö, että uusin tekniikka ei ole sallittua.

  VastaaPoista
 4. Saisiko linkin tuohon kohtaan [1]? Kiinnostaisi nähdä se alkuperäinen lista.

  VastaaPoista