Pyydettiin arvioimaan hömppämittarilla "se semmonen sähkö mitä mun fysioterapeutti laittaa mun lihaksiin ja sanoo että se on niin kuin mikrohierontaa". Hetken kesti tajuta, että mistä mies puhuu, mutta kyseessä on ilmeisesti niin sanottu TENS-hoito. TENS-lyhenne tulee sanoista "transcutaneous electrical nerve stimulation"[1] eli ihon läpi tapahtuva sähköinen hermojen stimulointi. Mikä nyt siis ei tarkoita mitään muuta kuin että laitetaan iholle sen verran sähköä, että menee siitä läpi. Käytännössä laitetaan semmosia pieniä määriä mitä saa kätevästi tuotettua jollain kannettavalla laitteella ja tavoitteena on kivunlievitys eikä sen aiheuttaminen[1].
TENS-laite on yleensä akkukäyttöinen laite, josta kooltaan ja ulkomuodoltaan tulee minulle mieleen lähinnä vanhanaikainen kannettava kasettisoitin. Ne jotka eivät muista miltä kasettisoittimet näyttivät, voivat katsoa laitteesta kuvia vaikkapa Googlen kuvahaulla[2]. Laitteen mukana tulevat lätkät kiinnitetään kipualueelle, esimerkiksi iskiaskivussa pitkin iskiashermoa tai selkäkivussa selkään kipualueelle ja sen ympärille[3]. TENS-laitteita markkinoidaan myös synnyttäjille synnytyskivun hallintaan[esim 4]. Lätkiin johdetaan sitten sähköä niin että syntyy lihasvärinää tai kivuttomia lihassupistuksia, ja tämän sitten pitäisi lievittää erilaisia kiputiloja[1,3].
Okei, ei ehkä nyt siis ihan älytön idea, ja todennäköisesti ainakin enimmäkseen harmiton. Mutta toimiiko se? Iloksemme Cochranelta[5] löytyy asiasta paljon katsauksia, niin päästään tästä arviointihommasta nopeasti ja lyhyesti. TENSiä koskien on kirjoitettu tieteellistä asiaa pilvin pimein: PubMediin kun pistät hakusanaksi "transcutaneous electrical nerve stimulation" saat semmoset tuhatkunta tulosta[6]. Kliinisiksi kokeiksi luokiteltuja tuloksiakin on nelisensataa. Tästä huolimatta Cochranen katsauksissa ei löytynyt tarpeeksi hyvälaatuista tutkimusta, että olisi pystytty arvioimaan TENSin tehokkuutta akuutin kivun[7], amputaation jälkeisen kivun[8], kroonisen kivun yleensä[9] tai syöpään liittyvän kivun[10] lievityksessä. Alaselkäkivun hoidosta saadut tulokset olivat ristiriitaisia, eivätkä katsauksen tekijät siksi suosittele TENSiä selkäkivun rutiininomaiseksi hoidoksi[11]. Synnytyskivun hoidossa tehdyissä tutkimuksissa TENS-laitetta käyttäneiden ja kontrollien ilmoittamien kipuasteikkolukemien välillä ei juurikaan ollut eroa, eikä synnytyksien kulussa senkään vertaa[12].
Ei kovin vakuuttavaa siis.
Hömppämittari: 3/5. Todennäköisesti melko tehoton hoito, jota on kuitenkin ainakin pyritty säällisesti tutkimaan ja jota ei markkinoida aggressiivisesti kaiken parantavana ihme-eliksiirinä. Markkinamiehetkään eivät onnistuneet juurikaan naurattamaan, vaikkakin TENS-laitteen vuokraajan kehu, että ihan petidiiniä ja ilokaasua voi samaan aikaan käyttää laitteen kanssa pikkuisen hymyilytti[4].
Haa, olen kokenut tuota hoitoa aikoinaan käteen, joka oli pari kuukautta umpipuuduksissa olkavarresta sormenpäihin. Se oli kivaa, peukalo nyki hauskasti kun sähkö virtasi, mutta sitten nappulaa väännettiin pienemmälle, että peukku ei nykisi, tylsää. Sain jäädä itekseni lueskelemaan ajaksi x ja sitten jossain vaiheessa laite piippasi ja se sammutettiin, en saanut lisäaikaa vaikka kuinka pyysin. Ja siis kipujahan mulla ei ollut, oli vain käsi joka oli umpipuuduksissa. Sitä en muista oliko tuosta lainkaan mitään hyötyä, mutta ihan hauskaa se oli =D
VastaaPoista