Tutkimustiedon valossa kätkytkuoleman riskiä voi pienentää seuraavilla toimenpiteillä[2]
- Nukuta vauva selällään. Kun unisuosituksia eri maissa on muutettu niin, että suositellaan vauvojen nukuttamista selällään, kätkytkuolemien määrä on yli puolittunut[3]. Näin on käynyt myös Suomessa[4].
- Älä tupakoi. Huom: koskee myös raskausaikaa ja vauvojen isiä sekä muita samassa taloudessa asuvia henkilöitä.
- Nukuta vauva samassa huoneessa, mutta eri sängyssä, vanhempien kanssa. Internetissä esiintyy taajaan väitteitä, että perhepeti suojaisi kätkytkuolemalta[5], tai vähintäänkin että riskit perhepedissä koskisivat vain "niitä muita", jotka eivät osaa suojata vauvaansa vaikkapa peiton alle joutumiselta taikka kännisiltä vanhemmilta[6,7]. Tutkimustiedon valossa perhepeti ei kuitenkaan missään nimessä ainakaan suojaa kätkytkuolemalta[8,9] ja osa sen riskejä selittävistä tekijöistä (kuten vanhempien väsymystila[8]) on sellaisia, että vaatii aikamoista kanttia väittää, että itse on varmasti niille immuuni. Tupakoimattomuus ja imettäminen eivät myöskään suojaa riskiltä[9], kuten kuulee toisinaan väitettävän.
- Laita vauvan sänkyyn melko kova patja ja poista sieltä peitot, rätit, tyynyt, unilelut, ja muut irtonaiset pehmeät tavarat. Älä nukuta vauvaa pehmeällä sohvalla, nojatuolissa, tms. Vauvan voi peiton sijaan nukuttaa vaikka unipussiin. Kapaloinnin suhteen tutkimustulokset ovat ristiriitaisia.
- Pue vauva mieluummin hieman liian viileästi kuin liian lämpimästi.
- Imetä ensimmäiset elinkuukaudet, vaikka osittainkin.
- Anna vauvan syödä tuttia nukahtamisvaiheessa.
- Noudata rokotussuosituksia. Tämä on toinen riskitekijä, josta internet on pullollaan päinvastaisia väitteitä (esimerkiksi [10,11,12]). Esiintyy myös väitteitä, että asiaa ei olisi edes kunnolla tutkittu, koska salaliitto [10]. Tämä ei kuitenkaan lainkaan pidä paikkaansa, vaan rokotteiden ja kätkytkuoleman yhteydestä on tehty useita hyviä tutkimuksia, joista johtopäätös on aivan selvä: rokotettujen vauvojen kätkytkuolemariski on noin puolet rokottamattomien vauvojen riskistä[13].
Kannattaa kuitenkin huomata, että kätkytkuolema on todella harvinainen jo lähtökohtaisesti. Jos tilanne on esimerkiksi se, että äiti ei jostain syystä voi tai halua imettää lainkaan, ei kannata käyttää öitään itkeskellen sitä, että nyt se raukka saattaa kuolla. Imetyksen suojaavan vaikutuksen yhteenlaskettu riskisuhde on 0,4 [14]. Tämä tarkoittaa (*), että riski on 0,4 kertaa pienempi ainakin jonkinaikaa rintaruokituilla lapsilla. Suomessa kätkytkuolema kohtaa noin neljääkymmentä lasta sadastatuhannesta. Tästä voidaan laskea osapuilleen, että rintaruokkimalla lastaan voi äiti vähentää ennestään olemattoman riskin - 0,04 prosenttia eli noin neljä kymmenestätuhannesta - vielä vähän olemattomammaksi - kaksi ja puoli kymmenestä tuhannesta. Noin 4100 äidin, jotka nyt eivät imetä, pitäisi imettää lastaan, jotta säästyttäisiin yhdeltä kätkytkuolemalta.
(*) Tekninen huomautus niille jotka tajusivat että oioin mutkissa: tiedän, että oikeasti nämä eivät ole sama asia, mutta kun kätkytkuolema on niin harvinainen, niin riskisuhde on sama kuin suhteellinen riski. Täsmälleen ottaen jos OR on 0,4 ja insidenssi ~40/100000[1], niin RR on ~0,400096.
(*) Tekninen huomautus niille jotka tajusivat että oioin mutkissa: tiedän, että oikeasti nämä eivät ole sama asia, mutta kun kätkytkuolema on niin harvinainen, niin riskisuhde on sama kuin suhteellinen riski. Täsmälleen ottaen jos OR on 0,4 ja insidenssi ~40/100000[1], niin RR on ~0,400096.
Viitteesi no. 8 kylläkin varsin selväsanaisesti toteaa että "There is no evidence that bed sharing is hazardous for infants of parents who do not smoke.".
VastaaPoista